De Nationale Veiligheidsraad besliste begin juni dat bewoners van woonzorgcentra vanaf woensdag 10 juni onder bepaalde voorwaarden bezoekers op de kamer kunnen ontvangen. Hoewel de overheid een versoepeling toelaat van de regels, mag elk woonzorgcentrum binnen dat kader bepalen wat mogelijk is.
De gezondheid van onze bewoners, medewerkers, maar ook van onze bezoekers staat voorop. Het Zorgbedrijf heeft daarom beslist om eerst in een aantal tussenstappen de bestaande bezoekregeling verder te versoepelen om uiteindelijk begeleid en beperkt bezoek op de kamer mogelijk te maken. Na tussentijdse evaluatie van de kamerbezoeken en indien er geen bijkomende besmettingen zouden ontstaan, is het de bedoeling om als volgende stap de cafetaria en de gemeenschappelijke ruimtes terug te openen.
De bewoners van de woonzorgcentra van het Zorgbedrijf Meetjesland kunnen vanaf onderstaande datum beperkt bezoek ontvangen op hun kamer:
- Woensdag 17 juni in WZC Ten Oudenvoorde (Ertvelde)
- Donderdag 18 juni in WZC Ter Leenen (Deinze)
- Maandag 22 juni in WZC Ter Hollebeke (Sleidinge), WZC Ter Caele (Evergem) en WZC Warmhof (Maldegem).
Om het bezoek op de kamer vlot en veilig te laten verlopen, vragen we jou om rekening te houden met onderstaande punten:
Na tussentijdse evaluatie van de kamerbezoeken en indien er geen bijkomende besmettingen zouden ontstaan, is het de bedoeling om als volgende stap de cafetaria en de gemeenschappelijke ruimtes terug te openen. Meer informatie hierover zal je nog tijdig ontvangen.
We zijn verheugd om onze bewoners wat meer vrijheid en gezelligheid te kunnen bieden door het kamerbezoek. We blijven echter uiterst voorzichtig en waakzaam. Het welbevinden van onze bewoners wordt tenslotte bevorderd met de veilige bezoekregeling. Het virus blijft een realiteit, waar we nog mee zullen geconfronteerd worden. Het is daarom van groot belang dat we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en ons gezond verstand gebruiken. We rekenen op jouw medewerking zodat het bezoek op een gezellige, maar vooral veilige manier kan verlopen.
Waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens je bezoek vind je terug op bijgevoegd stappenplan: do’s en don’ts bij bezoek. Neem dit zeker mee tijdens je bezoek zodat je weet waarop je moet letten bij elke stap.
Nu bezoek op de kamer toegelaten is, willen we jou vragen om jezelf extra te monitoren op symptomen van besmetting. Vertoon je symptomen van besmetting zoals hoesten, niezen, koorts, vermoeidheid etc. of ben je in nauw contact geweest met een (vermoedelijk) besmet persoon, laat het ons dan onmiddellijk weten, zodat wij de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen nemen.
In dat kader willen we er nog op wijzen dat personen ouder dan 65 jaar, personen met hart- en vaatziekten (cardiovasculaire aandoeningen, diabetes, arteriële hypertensie), personen met een chronische aandoeningen (ernstige chronische hart-, long- of nieraandoeningen, immunosupressie, maligne hemopathie of actieve neoplasie) een risicogroep vormen voor een ernstiger verloop van COVID-19. Hou daar als bezoeker rekening mee.
Voor het afhalen van de was, de post en andere praktische zaken zijn er specifieke regelingen. Hiervoor kan je terecht bij onze onthaalmedewerker of directeur. Indien je een bewoner wil
contacteren, kan dat nog steeds via de telefoon.
We willen familie, vrienden en kennissen vragen om bewoners niet te komen ophalen voor activiteiten buiten het woonzorgcentrum. We bedanken jullie voor jullie begrip en samenwerking.
Heb je vragen, dan kan je steeds terecht op onze website, bij de hoofdverpleegkundige of directie of op het algemeen nummer 09 210 30 70.
Op vrijdagavond 8 mei heeft het Agentschap Zorg & Gezondheid gemeld dat bezoek in de assistentiewoning geleidelijk opgebouwd mag worden ten vroegste vanaf maandag 11 mei 2020, op voorwaarde dat alle nodige voorbereidingen of eventuele andere maatregelen zijn getroffen en gecommuniceerd.
Het zorgbedrijf heeft intussen enkele maatregelen genomen ter voorbereiding van deze versoepeling. Voor de bewoners van assistentiewoningen gelden de algemene regels, die ook voor burgers van toepassing zijn.
Beperkt bezoek is dus terug toegelaten in onze assistentiewoningen. We geven jou daarom graag de mogelijkheden en grenzen mee van de nieuwe bezoekregeling. Op die manier kan jij onze bewoner veilig ontmoeten. Indien je een bewoner bezoekt, vragen we je om rekening te houden met onderstaande, voor jouw veiligheid en die van de bewoners:
Als bovenvermelde afspraken niet nageleefd worden, kan het bezoek worden geweigerd. Het bezoek kan ook tijdelijk ingetrokken worden en wordt dan vervangen door aangepaste bezoekvormen zoals raamcontact.
Nu bezoek terug toegelaten is, vragen we zowel onze bewoners als bezoekers om zichzelf extra te monitoren op symptomen van besmetting. Vertoon je symptomen van besmetting zoals hoesten, niezen, koorts, vermoeidheid etc. of ben je in nauw contact geweest met een (vermoedelijk) besmet persoon? Verwittig dan onmiddellijk jouw huisarts en onze woonassistent.
Specifiek voor externe kappers en externe manicure en pedicure
In afgescheiden assistentiewoningen mogen kappers, pedicure en manicure langskomen op de individuele flat of woning. Alle voorzorgsmaatregelen van de privé-sector moeten toegepast worden:
Het zorgbedrijf heeft beslist om in een aantal tussenstappen de bestaande bezoekregeling in zijn pastorijen (Senioren onder de Toren) verder te versoepelen.
Een volgende tussenstap hebben we gezet op maandag 15 juni, wanneer we een paar van de bezoekvoorwaarden in onze Senioren onder de Toren hebben versoepeld:
Naast de bezoekregeling verandert ook het maaltijdgebeuren voor onze bewoners. Sinds 15 juni kunnen zij ’s middags terug samen eten in de gemeenschappelijke eetruimte. Elke bewoner heeft een vaste plaats aan tafel zodat er voldoende afstand is tussen de bewoners. Vooraleer de bewoners aan tafel komen, ontsmetten ze eerst hun handen.
Op 14 maart werd ons centrum voor dagopvang (CADO) gesloten om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegen te gaan. Intussen heeft de Vlaamse overheid beslist dat een gefaseerde heropstart van de centra voor dagopvang mogelijk is. Het Agentschap Zorg & Gezondheid heeft ons daarvoor de nodige richtlijnen gegeven.
Sinds 4 juni zijn we gestart met een gefaseerde, behoedzame en veilige heropstart van ons CADO zowel voor onze klanten als onze medewerkers.
Omdat we ons moeten aanpassen aan de voorgeschreven richtlijnen, hebben we een plan van aanpak opgemaakt. De sociale afstand is daarbij onder andere belangrijk, maar ook het veelvuldig desinfecteren van het centrum.
De aangepaste manier van werken kan de komende weken of maanden nog wijzigen.
Heb je hierover vragen? Dan kan je steeds bij de campusdirecteur of hoofdverpleegkundige terecht.
Bij algemene vragen, kan je contact opnemen met onze hoofdzetel: 09 210 30 70 of info@zorgbedrijfmeetjesland.be.
Als zorgbedrijf doen we er alles aan om onze personeelsleden, stagiairs, jobstudenten, vrijwilligers, bewoners, thuiszorgklanten en hun familie steeds op de hoogte te houden van deze maatregelen. De meest recente wijzigingen betreffende de genomen maatregelen vind je steeds terug op deze pagina.