Startpagina / Sollicitatietips

Sollicitatietips

Nog niet vertrouwd met solliciteren of wil je je sollicitatievaardigheden wat opkrikken?

We hebben voor jou enkele tips samengebracht.

Motivatie en CV

Jouw CV en motivatiebrief zijn jouw visitekaartje. Dit is de eerste indruk die de werkgever van jou krijgt en zijn belangrijk bij de selectie van de kandidaten. Zorg er dus voor dat deze documenten goed opgemaakt zijn. Geef je CV bovendien een verzorgde lay-out. Tip: Microsoft Word biedt een aantal modellen aan hiervoor.


Gesprek

Bereid je gesprek goed voor. Een goede voorbereiding is het halve werk: bekijk vooraf de website en neem de vacature nogmaals grondig door. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk wordt dit nauwelijks gedaan. Door deze stap te doen, kan je zelfzeker het gesprek aangaan en gerichter op de vragen van de werkgever antwoorden.


Stiptheid

Kom op tijd. Zoek vooraf al eens de route op en reken hierbij wat extra marge. Je bent best zo’n kwartier op voorhand aanwezig op jouw afspraak. Hierdoor zal je het gesprek rustiger kunnen aanvatten en bovendien scoor je onmiddellijk goede punten voor stiptheid. Riskeer je toch te laat te komen door onverwachte omstandigheden? Bel dan naar de werkgever om hem hierover reeds in te lichten. Zorg er dus ook voor dat je de telefoongegevens noteert voor je vertrekt naar je gesprek.


Ken jezelf

Een klassieker binnen elk sollicitatiegesprek is de vraag naar wat jouw positieve punten en aandachtspunten zijn. Bedenk deze al even voor het gesprek en stem ze vervolgens bij voorkeur af op de functie waarvoor je solliciteert. Denk daarbij ook al na over concrete voorbeelden. Geef je aan flexibel, nauwkeurig, stipt,… te zijn, zorg er dan voor dat je dit met één of meerdere voorbeelden kunt staven.


Durf vragen!

Op het einde van het gesprek zal de werkgever je doorgaans de ruimte geven om nog enkele vragen te stellen. Maak hiervan zeker gebruik! Hierdoor toon je aan dat je interesse hebt in de functie en de organisatie. Dit zorgt er ook voor dat je op weg naar huis niet plots de bedenking maakt dat je beter ‘dit’ of ‘dat’ nog gevraagd had alvorens te vertrekken en kom je zelf ook goed geïnformeerd thuis.


   Ziezo! Nu ben je er volledig klaar voor. We wensen jou alvast veel succes!