Wat is BelRAI binnen de ouderenzorg? (vroegere Katz-schaal)

Een instrument om de zorgnood of zorgbehoefte te meten.

BelRAI (vanaf 2024)

Het agentschap voor Zorg en Gezondheid gebruikt de term ‘Katzschaal’ al even niet meer en spreekt nu over ‘indicatiestelling’. Vanaf 1 juni 2023 wordt de indicatiestelling (vroegere KATZ schaal dus) vervangen door een  BelRAI Long-term-Care Facilities voor de residentiële ouderenzorg.

De BELRAI is een beoordelingsinstrument voor het meten van zorgbehoevendheid. Het laat toe een globale beoordeling te maken van een persoon zijn fysieke, cognitieve, psychische en sociale zorgnoden. BelRAI is gebaseerd op een internationaal gevalideerd instrument dat in meer dan 35 landen wordt gebruikt

Over Zorgbedrijf Meetjesland:

Medewerker animatie Zorgbedrijf Meetjesland met bewoner Warmhof

Het doel van BelRAI

Het doel van BelRAI is simpel: een betere kwaliteit van leven en zorg voor zorgbehoevenden. Laat dit net mooi aansluiten bij ons kwaliteitstraject ‘wonen en leven’ waarbij ook wij streven naar een betere kwaliteit van wonen en leven voor onze bewoner in één van onze woonzorgcentra. Daarnaast garandeert de BelRAI ook continuïteit van zorg wanneer er een transfer plaatsvindt van de ene naar de andere zorgvoorziening (bijvoorbeeld van de thuiszorg naar de woonzorg of van de woonzorg naar het ziekenhuis en terug).

Zorgprofessionals spreken een gemeenschappelijke taal met consistente terminologie, onafhankelijk van de voorziening of de discipline van de zorgverlener.

Katz-schaal (tot 2023)

De Katz-schaal hielp tot 2023 bij het bepalen van de zorgbehoefte van senioren. Dit was belangrijk wanneer ouderen verhuisden naar een woonzorgcentrum (de nieuwe benaming voor een rusthuis/bejaardentehuis). Met de Katz-schaal werd gekeken naar zes dagelijkse activiteiten: wassen, kleden, verplaatsen, toiletbezoek, incontinentie en eten. Een arts of verpleegkundige vulde de schaal in en gaf een score per activiteit.

Categorieën:

  • Categorie O: Fysiek volledig onafhankelijk en geen dementie.
  • Categorie A: Hulp nodig bij wassen en/of kleden, of gedesoriënteerd in tijd en ruimte maar fysiek onafhankelijk.
  • Categorie B: Hulp nodig bij wassen, kleden, verplaatsen en/of toiletbezoek. Mogelijk ook gedesoriënteerd.
  • Categorie C: Hulp nodig bij alle activiteiten, inclusief eten en incontinentie.
  • Categorie Cd: Hulp nodig bij meerdere activiteiten door dementie, inclusief wassen, kleden, verplaatsen, toiletbezoek en eten. Diagnose bevestigd door specialist.
  • Categorie D: Ernstige dementie met volledige afhankelijkheid, bevestigd door specialist.
  • Van Categorie B tot en met categorie D kon je verhuizen naar een woonzorgcentrum. Personen die een categorie O of A scoren hadden gemakkelijk toegang tot een woonzorgcentrum zonder RVT-erkenning.

In de thuiszorg bepaalde de mate van zorgafhankelijkheid vaak de hoeveelheid hulp die een patiënt kon krijgen en de financiële bijdrage die hij/zij hiervoor moest betalen. Ook voor de toekenning van andere premies (bijv. mantelzorgpremies) werd soms gebruikgemaakt van de indicatiestelling (of Katz-schaal).

Medewerker Ten Oudenvoorde meet bloeddruk bewoner Zorgbedrijf Meetjesland