Nieuwe bouwvergunning voor nieuw WZC Ter Caele in Evergem
Een eerdere, in 2022, verkregen vergunning werd op vraag van een paar buurtbewoners vernietigd. Zorgbedrijf Meetjesland hoopt nu eindelijk met de langverwachte bouw van het nieuwe woonzorgcentrum te kunnen starten.
Meer dan twee en een half jaar geleden werd een eerste omgevingsvergunning aangevraagd. Deze vergunning werd door het College van Burgemeester en Schepenen en, na beroep, door de deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen toegekend. Twee inwoners van Evergem en een vzw uit Brugge tekenden evenwel hoger beroep aan tegen deze vergunning. Uiteindelijk werd de vergunning door de Raad voor Vergunningsbetwistingen op 18 januari 2024 vernietigd, omdat de Raad van oordeel was dat de milieueffecten van het project pas konden worden beoordeeld als ook de milieueffecten van de bemalingswerken gelijktijdig konden beoordeeld worden – dit was een nieuw, principieel standpunt dat niet in de decretale voorschriften voorzien was.
Nieuw, robuust dossier
Het zorgbedrijf bleef evenwel niet bij de pakken zitten en bereidde al sinds de zomer van 2023 een nieuw aanvraagdossier voor de omgevingsvergunning voor. Om het nieuwe dossier zo robuust mogelijk te maken, werden een aantal experten betrokken, werden externe studies opgesteld over de impact van de bouwwerken op de fauna en flora, op de bomen in de nabijheid én in de verder afgelegen tuinen, op het geluidsniveau, de mobiliteit e.d.
Piet Vanwambeke, algemeen directeur : ‘Niets werd aan het toeval overgelaten. We hebben geprobeerd, door wijzigingen aan te brengen aan de plannen van het nieuwe woonzorgcentrum, om zoveel mogelijk schade aan de natuur te voorkomen en we hebben met externe studies proberen aan te tonen dat de beperkte natuurschade onvermijdbaar en verantwoord is en zal worden hersteld. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er na de werken méér bomen op de site zullen worden heraangeplant, dan de beperkte boompjes die bij het begin zullen worden gerooid.’
Opnieuw bezwaar
Het nieuwe aanvraagdossier werd ingediend op 19 april 2024. Tegelijk werd het dossier voorgesteld aan de eerdere klagers om hen te overtuigen van de gevonden oplossingen en om tot een vergelijk te komen. Het mocht niet baten: in het kader van het openbaar onderzoek werd tot twee maal toe door dezelfde klagers een bezwaar ingediend.
Het zorgbedrijf kon evenwel alle bezwaren weerleggen en kon bovendien aantonen dat door de nieuwbouw de stikstof-uitstoot van het bestaande WZC drastisch daalde, dat er geen gevaar was voor PFAS-verontreiniging ten gevolge van de bouwwerken, noch voor geluidshinder ten gevolge van de nieuwe installaties.
Met deze argumenten kon het zorgbedrijf alvast de deputatie overtuigen. Alle bezwaren werden van tafel geveegd en op 7 november werd de omgevingsvergunning verleend.
De tijd dringt…
Leen Ysebaert, voorzitter van het zorgbedrijf Meetjesland, hoopt dat nu eindelijk een aannemer kan worden aangesteld voor deze bouwwerken en dat die op korte termijn met de werken kan starten. ‘We hebben werkelijk alles gedaan, wat mogelijk is, om de impact van de bouwwerken op omgeving en natuur te beperken. Meer kunnen we nu echt niet meer doen. Ik hoop dat het gezond verstand zegeviert en dat er geen verder beroep wordt aangetekend tegen deze vergunning. Uiteindelijk bouwen we een nieuw woonzorgcentrum voor hetzelfde aantal bewoners, als er nu reeds verblijven, en dat op de zelfde plaats als waar er al jaar en dag een rusthuis wordt uitgebaat…. Het nieuwe WZC is echt noodzakelijk om de Evergemse senioren van morgen kwaliteitsvol te kunnen huisvesten en verzorgen.’
De voorzitter stipt nog aan dat de tijd stilaan begint te dringen voor dit omvangrijk project : het verder open houden van het oude gebouw kost handenvol geld. Ook de zorginspectie dringt aan op een uitvoering van de nieuwbouwplannen op afzienbare termijn. En tenslotte neemt ook de geraamde investeringskost van de nieuwbouw door verder uitstel telkens toe.